Over de meditatieles

Zijnsgeoriënteerde meditatie

Om te mediteren moet je een aantal technieken leren. Maar uiteindelijk is meditatie een houding: hartvol aanwezig zijn bij alles wat leeft in het moment zelf. Deze meditatie kent de fasen van wakkerte (mindfulness), inspiratie en genieten.Wakkerte (mindfulness) is uit de afleiding gaan door je aandacht op iets neutraals te richten, bijvoorbeeld de ademhaling of de lichaamssensaties. Daarna volgt de fase van inspiratie, je afstemmen op een geïnspireerd beeld. In de fase van genieten laat je je aandacht vrij en herken je het licht, de kern van inspiratie, Zijn, in elke waarneming. Moeiteloos.

Bewegen

Bewegen is een directe manier om je gewaarzijn te trainen en de openheid tot leven te brengen. Lichaamsensaties zijn heel direct en kunnen je bewust maken naar wat er nu in je leeft. Je leert zowel te ontspannen als in contact te zijn met de vitaliteit van het leven. Het lichaamswerk bestaat uit afwisselend ademhaling-, ontspannende en activerende bewegingsoefeningen. (o.a. uit Kum Nye, Kong Fu en Bio-energetica). Voor een indruk zie het artikel over Kum Nye in het Mirror Magazine of lees de boekbespreking.

Cursusopzet

Elke les begint met 20 tot 30 minuten lichaamsoefeningen. Daarna volgt de meditatie. Die wordt opgebouwd van zo’n 5 minuten tot 30 minuten, met korte tussenpauzes. De rest van de les wordt besteed aan de belangrijkste principes en aan oefeningen die je thuis kunt doen. En natuurlijk is er tijd voor vragen en het delen van ervaringen.

Voor verdere verdieping kun je meerdere keren meedoen. In dat geval is mijn advies om een dagelijkse meditatie discipline te ontwikkelen en je praktijkvragen in te brengen in de cursus.