4-Luik over empathie en compassie

Ik geef samen met Digna Schenk dit najaar een 4-luik over Empathie en Compassie. Een eenvoudige training voor iedereen. Vooropleidingen zijn niet nodig. In de eenvoud ligt de kracht van deze bijeenkomsten. Onze intentie is om met dit 4-luik een bijdrage te leveren aan een meer liefdevolle wereld met een dieper besef van onze wederzijdse gelijkwaardigheid en verbondenheid.

De eerste bijeenkomst gaat over het uitdiepen van empathie. De vragen die we behandelen zijn: Wat is empathie eigenlijk? Wat is het niet? Wat kun je er mee en hoe kan het jouw leven verrijken? Wanneer en waarom lukt het je niet om empathisch te reageren of zelfs alleen te luisteren? We geven je simpele en basale tools om meer empathisch in het leven te staan.

De tweede bijeenkomst gaat over empathie naar jezelf toe. Want wie herkent het niet dat je van jezelf vind dat je dit of dat niet goed (genoeg) doet, of dat je je ergens voor schaamt, of dat je bij tijd een wijle een continue stroom van oordelen over jezelf hebt. In deze bijeenkomst is ons doel: bewustwording van oordelen over jezelf, er afstand van nemen en liefde en compassie voelen voor het feit dat je oordeelt. Door dit in een groep te doen, kan je bewustwording hierover sterk toenemen, ook door dat wat anderen hierover delen.

De derde bijeenkomst gaat over empathie voor de ander. Het is zo gemakkelijk om te oordelen over een ander, of adviezen te geven, of te zoeken naar overeenstemming. Maar heb je hem/haar dan echt toegelaten tot je hart? Wat doet het met je als je je echt gezien weet? Hoe is het om een ander te zien? Wat kom je daar in tegen? Kun je iemand toelaten met wie je van mening verschilt? Kun je een ander ook vergeven?

Tijdens de vierde bijeenkomst zullen we het voorgaande samenvoegen en gaan we dieper in op het begrip compassie en het Boeddhistisch begrip “stupid compassion”. We zullen je laten zien dat compassie heel krachtig kan zijn en hoe helder je grenzen aangeven en compassie samen kunnen gaan.

Wat kan deze training je opleveren? Deze training heeft als doel je bewust te maken van de oordelenstroom die de hele dag door je heen gaat. Om daar naar te kijken zonder er in mee te gaan, zonder het als de waarheid aan te nemen.
Daarnaast geven we je eenvoudige gesprekstechnieken mee die gebaseerd zijn op geweldloze communicatie en we geven je een aantal prachtige meditatievormen mee waar je veel aan kunt hebben in je dagelijkse leven.

Je bent van harte welkom om deel te nemen aan dit 4-luik.

Locatie: afhankelijk van het aantal deelnemers ergens in Amsterdam.

Data: zondag 28 september, zondag 26 oktober, zondag 23 november en zondag 21 december 2014.

Tijd: start 10:00 uur, inloop 9:30 uur (we starten graag op tijd) Koffie en thee staan voor je klaar.

Bijdrage: 220 euro voor de gehele 4-luik, 65 euro voor losse dagen.

Meenemen: graag iets om te delen tijdens de lunch, warme sokken of sloffen, dekentje en als je het hebt een meditatiekussen en yoga matje.

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden en de algemene afspraken met de annuleringsregeling van toepassing.