OpenUP zomerfestival 2016

Tijdens het OpenUP zomerfestival 2016 geven Digna Schenk en ik onderstaande workshops. Dit festival is van woensdag 27 juli tot zondag 31 juli in Baarlo, Limburg.

Workshop Zelfliefde

Tijdens deze workshop gaat het erover om te leren om echt liefdevol bij jezelf aanwezig te zijn. Liefdevol zijn naar jezelf is misschien wel het moeilijkste wat er is en daarbij misschien wel het belangrijkste dat we aan onszelf kunnen leren in het leven. Tijd en ruimte nemen om lekker te eten, om elke dag tijd vrij te maken om te mediteren of op een andere manier stil te staan bij jezelf. Tijd besteden aan leuke dingen die je voeden en opladen. Denk aan lekker wandelen, naar de sauna gaan een inspirerend boek lezen of mooie muziek luisteren.

Het gaat er bij zelfliefde ook over dat je rustig blijft en vooral liefdevol blijft naar jezelf op het moment dat je dingen doet die je eigenlijk anders had willen doen. De zogenaamde “fouten” die we wel eens begaan. Hoe ga je daar liefdevol mee om naar jezelf toe? Werkelijk in liefde en met mededogen omgaan met je eigen onhandige gedrag, is een belangrijke levensles!

Liefdevol met jezelf omgaan betekent ook, ruggengraat hebben naar jezelf toe. Het woord liefde hoeven we niet te verwarren met alleen maar zachtheid en alles met de mantel der liefde bedekken. Het gaat erom om een evenwicht te vinden in zachtaardigheid (vooral naar de innerlijke criticus) en stevigheid (met name in ons dagelijkse gedrag).

Een prachtige workshop die je veel op kan leveren. Zowel in de omgang met jezelf als in de omgang met je medemens, want wie werkelijk compassievol kan zijn naar zichzelf toe, kan ook met mededogen en compassie aanwezig zijn in de wereld waarin we leven.

Ochtendprogramma Meditatie in Beweging, gebaseerd op Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie is een Westers pad van Levenskunst, waar Westers Humanistische Psychologie en het Dzogchen Boeddhisme samenkomen.  In de visie van Zijnsoriëntatie is het altijd mogelijk contact te maken met een inherent vrije en liefdevolle dimensie in jezelf. Hoe verkrampt, angstig en dwangmatig je ook bent, de oergrond van je bewustzijn is daar vrij van, net zoals een spiegel inherent vrij is van de reflecties daarop.

Meditatie in beweging is een fijnzinnige, meditatieve vorm van bewegen. Het richt zich op de heelheid die altijd in een ieder van ons aanwezig is. En… het blijkt dat die heelheid verrassend gemakkelijk tevoorschijn komt als we onze aandacht erop richten. Deze meditaties herinneren je eraan wie je ten diepste bent. Een spiritueel en rijk wezen, in een menselijk lichaam.

Meditatie in beweging laat je ervaren waar je gespannen of slap bent. Je kunt ervaren dat je dat moeiteloos toe kunt staan en er bij aanwezig kunt blijven. In de kwaliteit van aandacht vind je de juiste ontspanning en stevigheid.

Ook stimuleert het je ademhaling. Het hele fijnzinnige netwerk aan energiestromen in ons lichaam gaat open en dat brengt je automatisch ook in contact met je gevoelsstroom. Dit alles is een rijk gevoel dat je de hele dag mee kunt nemen! Een heerlijk begin van elke dag!