Site map LiteratuurLaatste de Zilverster
06-51892100
Bellen met Skype™
   
 
 
 
   
   
 
<p class="warning">You need Adobe Flash Player to watch this video.<br><a href="http://get.adobe.com/flashplayer">Download it from Adobe.</a></p>
 
   
   
 

Nieuwsbrief Schrijf je in op de nieuwsbrief.

 
   
 
   
 
Vergeving door verwerken

Inspirerende boeken

Je vindt hieronder een overzicht van boeken die ik je kan aanbevelen voor informatie en inspiratie. Van een aantal boeken heb ik een boekbespreking geschreven of ben ik bezig dat te doen. Deze boeken herken je als link.

Geïnspireerd leven en werken
Over de vreugde en de vrijheid van zijn
Paula van Lammeren en Rianne van Rijsewijk (2004).
Utrecht/Antwerpen: Servire.

Een gemakkelijk leesbare toegang tot het Zijnsgeoriënteerde werk. De belangrijkste principes en werkwijzen worden op heldere wijze besproken en geïllustreerd met voorbeelden Ik kan dit boek iedereen van harte aanbevelen als inleiding.

Meditatie in beweging
Hans Knibbe (2008).
Utrecht: Stichting Zijnsoriëntatie.

Ik ben erg enthousiast over dit boekje! Het geeft in simpele bewoordingen de kern weer van Zijnsoriëntatie, maar zonder dat de rijkdom en diepte van de visie verloren is gegaan. Het bevat precieze instructies voor meditaties en lichaamswerk. Dit is tweede boekje ter inleiding op Zijnsoriëntatie.

Rusten in Zijn (6de druk)
Hans Knibbe (1993, 2004).
Utrecht/Antwerpen: Servire.

In zijn eerste boek introduceert Hans Knibbe de visie van Zijnsoriëntatie, een integratie van spirituele en diepte- psychologische inzichten. Het bevat de uitleg over de verschillende perspec- tieven, de non-duale basis, de Zijnsmeditatie en het verschil van Zijnsoriëntatie met (psycho-)therapie.

Zijn en Worden
Hans Knibbe (2006).
Utrecht/Antwerpen: Servire.

Over de relatie tussen de twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden van Zijn en Worden. Deze wordt opgelost in het involutie-evolutie model. Ook komt de neurose als niet-herkende Boeddhakwaliteit uit zijn gelijknamige boek weer terug. Nu gezuiverd van de pre-trans-verwarring.

De Tempel van de Relatie
Hans Knibbe (2008).
Utrecht: Stichting Zijnsoriëntatie.

In dit boek laat Hans Knibbe zien dat een intieme relatie iets kostbaars is dat een geweldige mogelijkheid biedt om het spirituele, het menselijke en driftmatige met elkaar in verbinding te laten zijn. Wat ik het mooie vind aan dit boek is dat het de psychologische modellen die Zijnsoriëntatie gebruikt goed uitlegt. Lezen!.

De niet-herkende Boeddha (2de druk)
Hans Knibbe (1999, 2001).
Utrecht/Antwerpen: Servire.

Dit boek laat zien hoe je neurose kunt herkennen als Zijnskwaliteit en wat de relatie is tussen spiritualiteit en psy- chotherapie. Een ander thema is individuatie: het belichamen van Zijns- kwaliteiten in jouw persoonlijke vorm.

Psychologie van de ontwaking
Boeddhisme, psychotherapie, persoonlijke en spirituele transformatie
John Welwood (2001).
Servire: Utrecht.

John Welwood richt zicht zich op individuatie en de kwaliteiten van zowel psychologisch als spiritueel werk en de integratie daarvan in één aanpak. Hij laat zijn dat spirituele verdieping alleen niet voldoende is om een rijp en ontwikkeld mens te zijn en dat psychologische ontwikkeling je niet bij de essentie brengt.

Dit is het Begin
Een leidraad voor het leven in overgave
Pema Chödrön (1995).
Heemstede: Altamira.

Een inspirerend boek over het leven in overgave. Met instructies voor meditatie, tongleng en met oefeningen voor het trainen van zelfacceptatie en mededogen voor anderen.

Liefde en Compassie
Pema Chödrön (2002).
Bloemendaal: Altamira-Becht.

Een boek met verschillende korte teksten over verschillende onder- werpen. Bevat o.a. zinvolle instruct- ies voor meditatie.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (21ste druk)
Stephen Covey (2001).
Amsterdam: Business-Contact.

Een boek met inzichten over het vorm geven van je doelen vanuit een inhoudsvolle levenshouding. Het boek bevat veel praktische oefeningen en hulpmiddelen. Ook geschikt als ondersteuning bij timemanagement en zelfmanagement.

Ken Wilber - Denken als Passie
Frank Visser (2001).
Rotterdam: Lemniscaat.

Een goede introductie in het werk van Ken Wilber, “de Einstein van het bewustzijnsonderzoek”. Ken Wilber is een gepassioneerde zoeker naar waarheid. Hij combineert de inzichten uit verschillende wijsgerige en spirituele tradities met moderne psychologische en psychotherapeutische inzichten.

Tibetaanse ontspanning
Kum Nye: massage en beweging
Tarthang Tulku (2004).
Haarlem: Altamira-Becht.

Kum Nye is yoga uit de Tibetaanse traditie voor gezondheid en ontspan- ning. Het zijn eenvoudige adem- halings-, massage- en bewegings- oefeningen die het evenwicht herstel- len zowel op fysiek, energetisch als op Zijnsniveau.

Het juwelenschip van Longchenpa
Vertaald onder leiding van Hans Korteweg (2004).
Cothen: Felix Uitgeverij.

Een meditatietekst uit de veertiende eeuw die de werkelijkheid doet herken- nen en tegelijkertijd het doodstaren op het oneigenlijke aan het licht brengt. Een tekst om steeds te herlezen.

Mindfulness (3de druk)
In de maalstroom van je leven
Edel Maex (2006).
Tielt: Uitgeverij Lannoo.

Een zeer inspirerend boek over mindfulness. Het verteld op een levendige manier de ideeën daarachter en geeft ook leuke oefeningen. Edel Maex weet vanuit zijn praktijk als zenbeoefenaar en psychotherapeut precies waar hij het over heeft.

Meditatie (2de druk)
Sogyal Rinpoche (1995).
Utrecht: Servire.

Dit kleine boekje van Sogyal Rinpoche beschrijft op een heldere manier hoe te mediteren. En waarom je zou gaan mediteren. In zijn eigen woorden ‘Het doel van de meditatie is de natuur van de geest, die is als de hemel, in ons op te wekken en ons te laten zien wat wij werkelijk zijn: onveranderlijk zuiver gewaarzijn, dat aan het geheel van leven en dood ten grondslag ligt.’

Het pad is het doel (2de druk)
Handboek voor Boeddhistische meditatie
Chögyam Trungpa (2005).
Amsterdam: Uitgeverij Karnak.

Dit boek van Chögyam Trungpa beschrijft de eerste beginselen van meditatie, de valkuilen die je kunt tegenkomen en ook het doel, namelijk het beoefenen van meditatie zelf. Simpel, helder, direct en onconventioneel.

 
Inspirerende boeken